UITLEG.

Binnen Agile is het gebruik van planning poker kaarten een waardevol hulpmiddel om tot om een relatieve schatting te komen bij het plannen van werkzaamheden bij IT of andere innovatieve projecten.

Scrum

Scrum vindt zijn oorsprong in de wereld van IT en is daar erg succesvol gebleken. Binnen Agile is dit een effectieve en flexibele werkwijze die inmiddels ook steeds vaker wordt toegepast op andere plekken in organisaties zoals Marketing, Sales en E-commerce.

Zo werkt het

Een planning poker kaartspel wordt ingezet om door middel van kaarten aan te geven hoeveel werk een “Backlog Item” inhoudt. De verschillen in de inschatting die wordt gegeven door de verschillende deelnemers worden besproken waarna het kaarten zich herhaalt totdat er een consensus wordt bereikt.

De discussie die deze manier van inschatten oplevert zorgt ervoor dat iedereen betrokken is. Het doel is tot een accurate planning te komen die door het gehele scrum team gedragen wordt.

Een SCRUM Poker kaartenset bevat 52 kaarten waarmee 4 personen kunnen deelnemen aan Planning Poker. Een set bestaat uit 4 reeksen van 13 kaarten met daarop de getallen 0, 1/2, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100. Deze kaarten symboliseren de hoeveelheid inspanning (in tijd of een andere meeteenheid) die van het team nodig is om een user story te realiseren, waarbij de 0 staat voor “reeds gerealiseerd of bijna geen inspanning”. Daarnaast bevat elke reeks een ? (“ik heb werkelijk geen idee hoeveel tijd dit gaat kosten”) en een afbeelding van een kop koffie (“ik heb behoefte aan pauze”).

Voordelen

  • Verhoging effectiviteit van een team (focus)
  • Optimale ROI
  • Inzicht in de voortgang van een project
  • Je ontwikkelt alleen datgene wat echt nodig is
  • Oplevering in vaste periodes van werkende software/afgeronde taken

Scrum toepassen

In een aantal gevallen maken wij al succesvol gebruik van de scrum methode voor het ontwikkelen van innovatieve software van webshops en voor het realiseren van complexe taken. Voorwaarde voor gebruik van deze planning techniek is wel dat het team zo samengesteld is, dat de kennis bij de teamleden aanwezig is. Scrum-teams zijn multidisciplinair en zelfsturend. Voor het slagen van deze agile techniek moet er ruimte zijn voor: commitment, lef, respect, openheid en focus.

De kaarten

Het kan zijn dat je op deze pagina terecht gekomen bent omdat je van ons een pakketje scrum pokerplanning kaarten hebt gekregen. Zo niet, dan maken wij graag een afspraak als je geïnteresseerd bent in onze werkwijze. Dan nemen we een pakje scrum kaarten voor je mee! Contact